choose your color

06 MARCH CURRENT AFFAIRS (MCQ)

blog image

06 MARCH CURRENT AFFAIRS (MCQ)

Q1. Consider the following statements with regard to the Reservation in India 1. The President may prescribe a requirement to residence within the State or Union territory for availing reservation in employment or appointment to an office under the Government of that particular State or Union territory.

  1. Reservation in job promotion is a fundamental right under Article 16 of the Constitution of India.
    Which of the above statement/s is/are incorrect? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
Article 16(3): Nothing in this article shall prevent Parliament from making any law prescribing, in regard to a class or classes of employment or appointment to an office under the Government, any requirement as to residence within that State or Union territory prior to such employment or appointment.
Recently, the Supreme Court ruled that reservation in job promotions was not a fundamental right.

Q2. Consider the following statements with respect to forest fires in India

  1. According to the report of the Forest Survey of India over 54% of the forest cover in India is exposed to occasional fire with forests in the north-eastern and central parts having more prone areas.
  2. It leads to a sharp increase in the carbon monoxide, nitrogen oxides and ozone during high fire activity periods.
    Which of the above statement/s is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
Forest fires in India:
• According to the report of the Forest Survey of India, over 54% of the forest cover in India is exposed to occasional fire.
o During 2003–2017, a total of 5,20,861 active forest fire events were detected in India.
• Forest fire hotspots: (Image source: TH)

The States of northeast India, Madhya Pradesh, Odisha,
Chhattisgarh, Himachal Pradesh, and Uttarakhand are the most fire prone in India.
• Carbon emissions during forest fires: A sharp increase of carbon monoxide, nitrogen oxides, and ozone during high fire activity periods.
• Occurrence in the low altitude of Himalayas: According to the study, this phenomenon may be due to the plant species (pine trees) in the area and proximity to villages. Also, anthropogenic activities like forest cover clearance, grazing may lead to frequent occurrence.
• Causes of increased episodes of forest fires: Sharp increase in average and maximum air temperature, decline in precipitation, change in land use patterns.

Q3. Consider the following statements

  1. It derives its name from ‘Simul’ (silk cotton) tree.
  2. It is a national park and a tiger reserve.
  3. It was declared a biosphere reserve by the Government of India in 1994, and lies in the eastern end of the eastern ghat.
    The above statements explains which of the following protected areas? a) Simlipal
    b) Nokrek
    c) Achanakmar
    d) Sunderban

Solution : a)
Explanation :-
About the Simlipal Biosphere reserve:
• Similipal (derives its name from ‘Simul’ (silk cotton) tree) is a national park and a tiger reserve situated in the northern part of Odisha’s Mayurbhanj district.
• Similipal and its adjoining areas, was declared a biosphere reserve by the Government of India in 1994, and lies in the eastern end of the eastern ghat.
• The identified species of fauna collectively highlight the biodiversity richness of Similipal.
• Sal is a dominant tree species here.

Q4. Consider the following statements with respect to the Council of
Scientific and Industrial Research (CSIR)

  1. Established by the Government of India in 1942, CSIR works under the overall administrative control of the Ministry of Science and Technology.
  2. It launched the Floriculture Mission to help Indian farmers and industry reposition itself to meet the import requirements of floriculture products.
    Which of the above statement/s is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
Council of Scientific and Industrial Research (CSIR):
• It was established by the Government of India in 1942 as an autonomous body that has emerged as the largest research and development organisation in India .
• Although it is mainly funded by the Ministry of Science and Technology, it operates as an autonomous body through the Societies Registration Act, 1860.
• It launched the Floriculture Mission to help Indian farmers and industry reposition itself to meet the import requirements of floriculture products.

Q5. Ease of Living Index has been prepared by: a) Ministry of Housing and Urban Affairs
b) Ministry of Environment and Climate Change
c) Ministry of Home Affairs
d) Ministry of Rural Development

Solution : a)
Explanation :-
The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) launched the ‘Ease of Living’ Index in January 2018 to help cities systematically assess themselves against global and national benchmarks and encourage them to shift towards an ‘outcome-based’ approach to urban planning and management.

Q6. Which of the following cities are not included in the International North South Transport Corridor project? a) Moscow
b) Bander-Abbas
c) Mumbai
d) Dubai

Solution : d)
Explanation :-
International North South Transport Corridor project
• The INSTC project was originally decided between India, Iran and Russia in 2000 in St Petersburg.
• Countries: It included 10 other central Asian and west Asian countries: Azerbaijan
Armenia,
Kazakhstan,
Kyrgyz Republic, Tajikistan, Turkey, Ukraine, Belarus, Oman, Syria and Bulgaria as an observer.
• It is a Multi-mode network.
• It envisions a 7,200-km-long multi-mode network of ship, rail and road route for transporting freight, aimed at reducing the carriage cost between India and Russia by about 30% and bringing down the transit time from 40 days by more than half.
• The transport and transit corridor is intended to ensure the unhindered flow of commerce throughout the region and to create a safe, secure and reliable route to trade initially with Afghanistan, and thereafter with Central Asia as a whole

Q7. With reference to the ‘SHRAVAN’, consider the following statements: 1. It is the only Centre for “Early Intervention & Rehabilitation of Hearing Loss” for entire Southern Command Zone of Indian Army.

  1. World Hearing Day is held on 3 March each year to raise awareness on how to prevent deafness and hearing loss and promote ear and hearing care across the world.
    Which of the statements given above is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
Department of ENT, Command Hospital, Southern Command, Pune celebrated the World Hearing Week from 24 February 2021 to 03 March 2021 to commemorate the World Hearing Day at ‘SHRAVAN’
• ‘SHRAVAN’ is the only Centre for “Early Intervention & Rehabilitation of Hearing Loss” for entire Southern Command Zone of Indian Army.
• ‘SHRAVAN’ is being run as a centre of excellence for providing seamless, organized and effective intervention for the hearing impaired.
• The centre has rehabilitated over 280 children till date and presently 90 children are undergoing auditory verbal therapy at the centre.
• World Hearing Day is held on 3 March each year to raise awareness on how to prevent deafness and hearing loss and promote ear and hearing care across the world.
• Hence both statements are correct.

Q8. With reference to the CERAWeek, consider the following statements:

  1. It was founded in 1983 by Dr. Daniel Yergin.
  2. It has been organized in Houston in March every year since 1983 and is considered the world’s premier annual energy platform. Which of the statements given above is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
Prime Minister Narendra Modi will receive the CERAWeek Global Energy and Environment Leadership Award at the Cambridge Energy Research Associates Week (CERAWeek) 2021 on 5th March via video conferencing.
• CERAWeek was founded in 1983 by Dr. Daniel Yergin.
• It has been organized in Houston in March every year since 1983 and is considered the world’s premier annual energy platform.
• CERAWeek 2021 is being convened virtually from 1st March to 5th March, 2021.
• CERAWeek Global Energy and Environment Leadership Award was instituted in 2016.
• It recognizes the commitment of leadership on the future of global energy & environment and for offering solutions and policies for energy access, affordability & environmental stewardship.
• Hence both statements are correct.

Q9. What is ‘Bao-dhaan’, recently seen in news?
a) A rice variety
b) Exoplanet
c) Cryptocurrency
d) None of the above

Solution : a)
Explanation :-
In a major boost to India’s rice exports potential, the first consignment of ‘red rice’ was flagged off to the USA.
• Iron rich ‘red rice’ is grown in Brahmaputra valley of Assam, without the use of any chemical fertilizer.
• The rice variety is referred as ‘Bao-dhaan’, which is an integral part of the Assamese food.
• As the exports of ‘red rice’ grow, it would bring enhance incomes of farming families of the Brahmaputra flood plains.
• APEDA has promoting rice exports through collaborations with various stakeholders in the value chains. The government had set up the Rice Export Promotion Forum (REPF), under the aegis of the APEDA.
• Hence, option (a) is the correct answer.

Q10. With reference to the Municipal Performance Index (MPI) 2020, consider the following statements:

  1. In the Million+ category, Mysuru has emerged as the highest ranked municipality.
  2. The five verticals under MPI are Services, Finance, Policy, Technology and Governance.
    Which of the statements given above is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
Minister of Housing and Urban Affairs announced the release of the final rankings of Municipal Performance Index (MPI) 2020.
• In the Million+ category, Indore has emerged as the highest ranked municipality, followed by Surat and Bhopal.
• In the Less than Million category, New Delhi Municipal Council has emerged as the leader, followed by Tirupati and Gandhinagar.
• The MPI examined the sectoral performance of 111 municipalities (with Delhi being assessed separately for NDMC, and the three Municipal Corporations) across five verticals which comprise of 20 sectors and 100 indicators in all totality.
• The five verticals under MPI are Services, Finance, Policy, Technology and Governance.
Hence only statement 2 is correct.