choose your color

12 JAN CURRENT AFFAIRS (MCQ)

blog image

12 JAN CURRENT AFFAIRS (MCQ)

Q1. Which of the following features of the Indian Constitution has been borrowed from the USA’s constitution?

  1. Impeachment of the president
  2. Functions of president and vice-president
  3. Removal of Supreme Court and High court judges
  4. Fundamental Rights
    Select the correct code using the options given:
    a) 1, 2 & 3
    b) 2, 3 & 4
    c) 1 & 3
    d) All of the above

Solution : d)
Explanation :-
Borrowed Features of the Indian Constitution from United States of America

  1. Impeachment of the president
  2. Functions of president and vice-president
  3. Removal of Supreme Court and High court judges
  4. Fundamental Rights
  5. Judicial review
  6. Independence of judiciary
  7. Preamble of the constitution Hence, option (d) is the correct answer.

Q2. Consider the following statements with respect to the ‘Sea Vigil’

  1. It is a Pan-India coastal defence exercise being coordinated by the Indian Navy every year.
  2. The exercise conducted since 2010 is part of coastal security set up that was reorganised after the 26/11 Terror attack at Mumbai.
    Which of the above statement/s is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : d)
Explanation :-
About SEA VIGIL:
• Background: The entire coastal security set up was reorganised after the 26/11 Terror attack at Mumbai which was launched via the sea route.
• Extent: The exercise, the inaugural edition of which was conducted in January 2019, will be undertaken along the entire 7516 km coastline and Exclusive Economic Zone of India.
o It will involve all the 13 coastal States and Union Territories along with other maritime stakeholders, including the fishing and coastal communities.
• Coordinator: The defence exercise is being coordinated (biennial) by the Indian Navy.
• Participants: Assets of the Indian Navy, Coast Guard, Customs and other maritime agencies will participate in SEA VIGIL.
o It is also being facilitated by the Ministries of Defence, Home Affairs, Shipping, Petroleum and Natural Gas, Fisheries, Customs, State Governments and other agencies of Centre or State.
• Significance:
o Serve a larger purpose with smaller scale exercises are conducted in coastal states regularly, including combined exercises amongst adjoining states.
o Provides opportunity to assess preparedness in the domain of maritime security and coastal defence. o Will provide a realistic assessment of strengths and weaknesses and thus will help in further strengthening maritime and national security.
• Hence, option (d) is the correct answer.

Q3. What does the term ‘K-shaped recovery’ mean?
a) Different sections of an economy recover at starkly different rates
b) The economy bounces back quickly to its baseline before the crisis, with no hiccups along the way
c) The economic damage lasts for a longer period of time before eventually reaching the baseline level of growth again
d) The economy moves beyond a recession into a period of recovery before falling back down again into another recession

Solution : a)
Explanation :-
• A K-shaped recovery is one in which the performance of different parts of the economy diverges like the arms of the letter “K.”
• A K-shaped recovery happens when different sections of an economy recover at starkly different rates.
o Incomes of households at the top of the pyramid are largely protected, and savings rates went up during the lockdown. These savings will fuel consumption. o Consumption factor: The top 10 percent of India’s households are responsible for 25-30 per cent of total consumption, so consumption would get a boost.
o Upper-income households have benefited from higher savings for two quarters.
o Households at the bottom have experienced a permanent loss of income in the forms of jobs and wage cuts, this will be a recurring drag on demand, if the labour market does not heal faster.
• Hence, option (a) is the correct answer.

Q4. Pre-Legislative Consultation Policy (PLCP) was formulated on the recommendations of
a) Sarkaria Commission
b) Punchhi Commision
c) National Commission to Review the Working of the Constitution (NCRWC)
d) None of the above

Solution : c)
Explanation :-
Pre-Legislative Consultation Policy (PLCP)
• The PLCP was formulated in 2014 as on the recommendations of the National Commission to Review the Working of the Constitution (NCRWC) and NAC.
• It prescribes that departments/ministries should place the o draft legislations in the public domain with a justification for its enactment, o details of the social, financial costs, benefits, challenges, and
o estimated impact assessment along with an explanatory note on key legal provisions.
• This information must be available to the public for a minimum of 30 days.
• Hence, option (c) is the correct answer.

Q5. With reference to the Single Window Clearance Portal, consider the following statements:

  1. It is a unified platform that facilitates grant of clearances and approvals required for starting a coal mine in India.
  2. Presently, about 19 major approval or clearances are required to be obtained before starting a coal mine in the country.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
Ministry of Coal launched Single Window Clearance Portal, a unified platform that facilitates grant of clearances and approvals required for starting a coal mine in India.
• Single Window Clearance Portal is in the spirit of Minimum Government and Maximum Governance. It would be a milestone for Ease of Doing Business in the Indian Coal Sector.
• Presently, about 19 major approval or clearances are required to be obtained before starting a coal mine in the country.
• The Portal will map not only the relevant application formats, but also process flow for grant of approval or clearances.
• The portal was launched in an event organized in New Delhi to execute agreements with successful bidders of India’s first ever commercial coal mine auctions.
• Recently, 19 successful bidders were allotted mines under the country’s first commercial coal mining auction. This will give the states an estimated revenue of about Rs 6,500 crore per year and will also create more than 70,000 jobs.
• Hence both statements are correct.

Q6. With reference to the Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization (EBITDA), consider the following statements:

  1. It is a measure of profits.
  2. It ignores the quality of a company’s earnings and can make it look cheaper than it really is.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
The State-owned undertakings Bharat Sanchar Nigam Ltd. (BSNL) and Mahanagar Telephone Nigam Ltd. (MTNL) have turned EBITDA positive in first 6 months of this financial year.
• EBITDA stands for Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization.
• It is a metric used to evaluate a company’s overall financial performance. EBITDA is a measure of profits.
• EBITDA is now commonly used to compare the financial health of companies and to evaluate firms with different tax rates and depreciation policies.
• Among its drawbacks, EBITDA is not a substitute for analysing a company’s cash flow and can make a company look like it has more money to make interest payments than it really does.
• EBITDA also ignores the quality of a company’s earnings and can make it look cheaper than it really is.
• Hence both statements are correct.

Q7. With reference to the ‘Sea Vigil-21’, consider the following statements:

  1. It will involve all the 13 coastal States and Union Territories along with other maritime stakeholders, including the fishing and coastal communities.
  2. The exercise is a build up towards the major Theatre level exercise TROPEX [Theatre-level Readiness Operational Exercise] which Indian Navy conducts every two years. Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
The second edition of the biennial Pan-India coastal defence exercise ‘Sea Vigil-21’ will be conducted on 12-13 January 2021.
• The exercise, inaugural edition of which was conducted in January 2019; will be undertaken along the entire 7516 km coastline and Exclusive Economic Zone of India.
• It will involve all the 13 coastal States and Union Territories along with other maritime stakeholders, including the fishing and coastal communities.
• The exercise is being coordinated by the Indian Navy.
• The exercise is a build up towards the major Theatre level exercise TROPEX [Theatre-level Readiness Operational Exercise] which Indian Navy conducts every two years.
• SEA VIGIL and TROPEX together will cover the entire spectrum of maritime security challenges, including transition from peace to conflict.
Hence both statements are correct.

Q8. With reference to the North East Venture Fund (NEVF), consider the following statements:

  1. It the first and the only Venture Fund for Northeast with an initial corpus of Rs. 1000 crores. 2. The investment size with the Venture Fund Scheme ranges between Rs.25 lakhs and Rs. 10 crores with a long term horizon of five to ten years. Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
The North East Venture Fund (NEVF) is gaining popularity among Start-Ups and young entrepreneurs.
• It was introduced by the NDA government. The Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) had joined with North Eastern Development Finance Corporation Ltd (NEDFi) to set up the North East Venture Fund.
• It the first and the only Venture Fund for Northeast with an initial corpus of Rs. 100 crores.
• The fund targets to invest in Start-Ups and unique business opportunities to provide resources for new entrepreneurships.
• The main focus of NEVF is for mostly the enterprises involved in Food Processing, Healthcare, Tourism, segregation of services, IT, etc.
• The investment size with the Venture Fund Scheme ranges between Rs.25 lakhs and Rs. 10 crores with a long term horizon of five to ten years.
Hence only statement 2 is correct.

Q9. With reference to the Management Effectiveness Evaluation (MEE) of National Park and Wildlife Sanctuaries, consider the following statements:

  1. At present, India has a network of 903 Protected Areas in the country covering about 5% of the total geographic area of the country.
  2. Management Effectiveness Evaluation (MEE) of Protected Areas (PAs) being used by governments and international bodies to understand the strengths and weaknesses of the protected area management systems.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
Union Minister for Environment released Management Effectiveness Evaluation (MEE) of 146 National Park and Wildlife Sanctuaries in the Country.
• At present, India has a network of 903 Protected Areas in the country covering about 5% of the total geographic area of the country. In order to assess the efficacy of Protected Areas, evaluation of management effectiveness is required.
• Management Effectiveness Evaluation (MEE) of Protected Areas (PAs) has emerged as a key tool for PA managers and is increasingly being used by governments and international bodies to understand the strengths and weaknesses of the protected area management systems.
• The results of present assessment are encouraging with overall mean MEE score of 62.01% which is higher than the global mean of 56%.
• With this round of evaluation, the Ministry of Environment successfully completed one full cycle of evaluating all terrestrial National Parks and Wildlife Sanctuaries of the country from 2006 to 2019.
• The minister also announced that from this year onwards 10 best National Parks, 5 coastal and Marine parks and top five Zoos in the country will be ranked and awarded every year.
• A new framework for MEE of Marine Protected Areas has been also jointly prepared by WII and Ministry of Environment and it will be very useful document to implement.
• Hence both statements are correct.

Q10. With reference to the Management Effectiveness Evaluation of Indian Zoos (MEE-ZOO) framework, consider the following statements:

  1. Centre for Science and Environment recently launched the Management Effectiveness Evaluation of Indian Zoos (MEE-ZOO) framework.
  2. The assessment criteria and indicators look beyond the traditional concepts, include issues of animal welfare, husbandry and sustainability of resources and finance. Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
The Union Environment Minister launched the Management Effectiveness Evaluation of Indian Zoos (MEE-ZOO) framework.
• The framework proposes guidelines, criteria and indicators for evaluation of zoos of the country in a manner which is discrete, holistic and independent.
• The assessment criteria and indicators look beyond the traditional concepts, include issues of animal welfare, husbandry and sustainability of resources and finance.
• The MEE-ZOO exercise is moving towards developing highest standards in Zoos across India and adhering to core values of accountability, transparency, innovation, use of technology, collaboration and integrity to achieve the mandate of conservation of endangered species.
• Hence only statement 2 is correct.