choose your color

16 JAN CURRENT AFFAIRS (MCQ)

blog image

16 JAN CURRENT AFFAIRS (MCQ)

Q1. Consider the following statements regarding The Indian Forest Act, 1927:

  1. State Government may constitute any waste-land as a reserve forest despite the private ownership of land.
  2. The control of all rivers and their banks as regards the floating of timber is vested in the State Government.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
• The State Government may constitute any forest-land or waste-land which is the property of Government, or over which the Government has proprietary rights, or to the whole or any part of the forest-produce of which the Government is entitled, a reserved forest in the manner hereinafter provided.
Hence Statement 1 is incorrect.
• The control of all rivers and their banks as regards the floating of timber, as well as the control of all timber and other forest-produce in transit by land or water, is vested in the State Government, and it may make rules to regulate the transit of all timber and other forest-produce.
Hence Statement 2 is correct.

Q2. Consider the following statements.

  1. Wular Lake (Jammu & Kashmir) is the largest freshwater lake in India, formed by tectonic activity.
  2. Lonar in Maharashtra is a volcanic lake.
  3. Lake Chilka is an erosional lake. Which of the above statements is/are correct?
    a) 3 Only
    b) 1 and 2 only
    c) 1 and 3 only
    d) 1, 2 & 3

Solution : b)
Explanation :-
• Wular Lake (Jammu & Kashmir) is the largest freshwater lake in India, formed by tectonic activity.
Hence Statement 1 is correct
• Lonar in Maharashtra is a volcanic lake.
Hence Statement 2 is correct
• Lake Chilka is formed due to Marine deposits.
Hence Statement 3 is incorrect

Q3. Consider the following statements:

  1. ASTRA is a Beyond Visual Range (BVR) class of Surface-to-Air Missile system.
  2. ASTRA is designed to engage and destroy highly manoeuvring supersonic aircraft. Which of the statements given above is/are NOT correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
• ASTRA is a Beyond Visual Range (BVR) class of Air-to-Air Missile (AAM) system designed to be mounted on fighter aircraft.
Hence Statement 1 is incorrect.
• ASTRA is designed to engage and destroy highly manoeuvring supersonic aircraft.
• The missile has all weather day and night capability.
Hence Statement 2 is correct.

Q4. Consider the following statements:

  1. The Pinaka is an Artillery Missile System capable of striking into enemy territory up to a range of 75 kilometres.
  2. The Navigation system of the Pinaka missile is also aided by the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS).
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
• The Pinaka is an Artillery Missile System capable of striking into enemy territory up to a range of 75 kilometres with high precision.
Hence Statement 1 is correct.
• The Pinaka MK-II Rocket is modified as a missile by integrating with the Navigation, Control and Guidance System to improve the end accuracy and enhance the range. The Navigation system of the missile is also aided by the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS).
Hence Statement 2 is correct.

Q5. The term HFHSD – IN 512 recently seen in news is related to:
a) Fuel
b) Surface Ship
c) Aircraft
d) Submarine

Solution : a)
Explanation :-
• Indian Navy to Get Upgraded Fuel HFHSD – IN 512. On 13 January 2020, the launch of the new fuel (High Flash High Speed Diesel) HFHSD – IN 512, with revised technical specifications was undertaken.
• With this, the country will be able to ensure interoperability amongst foreign navies during fleet exercises and provide fuel of quality better than that mandated to all foreign navies under bilateral/ multi-national logistics support pacts including LEMOA (Logistics Exchange Memorandum of Agreement).

Q6. PRARAMBH, recently in news, is a/an
a) Startup India International Summit to mark the fifth anniversary of the Startup India
initiative
b) Name given to the first phase of nationwide COVID-19 vaccination drive.
c) Practice of organic farming to be introduced at all India level
d) None of the above

Solution : a)
Explanation :-
• The Prime Minister of India will interact with startups and address ‘Prarambh: Startup India International Summit’, to mark the fifth anniversary of the Startup India initiative, launched on 16 January, 2016.
• The Summit is being organized by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry.

Q7. The Adaptation Gap Report, 2020, recently in news, is published by
a) Greenwatch
b) International Union for Conservation of Nature (IUCN)
c) United Nations Environment Programme (UNEP)
d) None of the above

Solution : c)
Explanation :-
According to the United Nations Environment Programme’s (UNEP) Adaptation Gap Report, 2020, the annual cost of adaptation to the effects of climate change for developing countries is estimated to at least quadruple by 2050.

Q8. Consider the following statements:

  1. The New Start Treaty is an agreement signed by the Obama administration with Russia that caps Russian and U.S. nuclear arsenal.
  2. The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty was a Treaty Between the United States of America and Russia on the Elimination of Their Intermediate-Range and Shorter-Range Missiles.
    Which of the above statements is/are incorrect?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : d)
Explanation :-
• The New Start Treaty is an agreement signed by the Obama administration with Russia that caps Russian and U.S. nuclear arsenal. 1 is correct.
o New START (Strategic Arms Reduction Treaty) is a nuclear arms reduction treaty with the formal name of Measures for the Further Reduction and Limitation of Strategic Offensive Arms.
o It is due to expire next February,2021
• The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty was a Treaty Between the United States of America and Russia on the Elimination of Their Intermediate-Range and Shorter-Range Missiles. 2 is correct.

Q9. Consider the following statements about Special Marriages Act, 1954:

  1. There are no religious formalities that need to be carried out under the Act.
  2. The fundamental requirement under this Act for a valid marriage is the consent of families of both parties to the marriage. Which of the above statements is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
Special Marriages Act, 1954 (SMA)
• It is the legislation that is used to register inter-religious and inter-caste marriages in India.
• This Act includes Hindus, Muslims, Christians, Sikhs, Jains, and Buddhists marriages.
• It allows two individuals to solemnise their marriage through a civil contract.
• There are no religious formalities that need to be carried out under the Act. 1 is correct.
• The fundamental requirement under this Act for a valid marriage is the consent of both parties to the marriage. 2 is incorrect.
• If both parties to the marriage are willing to marry each other, that’s enough.
• No barrier: Caste, religion, race, etc. can’t act as a barrier to their union here.
• Process of marriage:
• Prior notice: For marriage under this Act, the parties must file with the district’s Marriage Registrar a notice stating their intention to marry each other in which at least one of the parties to the marriage has lived for at least 30 days prior to the date on which such notice is filed.
• After the expiry of 30 days from the date that such notice was published, the marriage is then said to be solemnized.
• Objections: But if any person related to the parties objects to this marriage and the registrar finds that it is a reasonable cause of objection, on such grounds he can cancel the marriage.
o For a valid marriage, the parties must also give their consent to the marriage before the marriage officer and three witnesses.
o These are the basic requirements for a valid marriage under the Special Marriage Act that every Indian must know about.

Q10. India’s First Indigenously Designed & Developed Driverless Metro Car was unveiled recently for:
a) Mumbai Metropolitan Region Development Authority
b) Delhi Development Authority
c) Chennai Metropolitan Development Authority
d) None of the above

Solution : a)
Explanation :-
Raksha Mantri Rajnath Singh unveiled India’s First Indigenously Designed & Developed Driverless Metro Car.
• He unveiled state-of-the-art ‘Driverless Metro Car’ for Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA) at a function held at BEML’s Bangalore Complex.
• Indigenously designed & developed state-of-the-art Driverless Metro trains are being manufactured at BEML Bangaluru Complex.
• MMRDA project has 63 per cent indigenous content which will enhance to 75 per cent in next two to three years.
• Rajnath Singh also virtually launched the Aerospace Assembly Hangar, situated within BEML’s Bangalore Complex, and unveiled first indigenously manufactured Tatra Cabin by BEML. • Hence, option (a) is the correct answer.

Q11. With reference to the India Meteorological Department (IMD), consider the following statements:

  1. IMD is modernizing its observational network in the Central and Western Himalayas by installation of state of art Doppler Weather Radars in a phased manner, at different locations. 2. Multi-Mission Meteorological Data Receiving and Processing System (MMDRPS) has been established in IMD in collaboration with ISRO. Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
India Meteorological Department (IMD) celebrated its 146th Foundation Day on 15th January 2021.
• On the occasion Union Minister of Earth Sciences –
o inaugurated Doppler Weather Radars at Mukteshwar, Uttarakhand and Kufri, Himachal
Pradesh; o inaugurated Multi-Mission Meteorological Data Receiving and Processing System in IMD in collaboration with ISRO (MMDRPS) and
o officially e-launched “Online Web Portal of IMD Journal MAUSAM” in collaboration with CSIRNISCAIR and released a special issue of Mausam on Tropical Cyclone. Doppler Weather Radars:
• IMD is modernizing its observational network in the Central and Western Himalayas by installation of state of art Doppler Weather Radars in a phased manner, at different locations. • This radar will be providing severe weather information to the weather forecasters.
• It will also provide valuable support to the disaster managers and to the pilgrims undertaking the pilgrimage to Kailash Manasarovar and Char Dham yatra.
Multi-Mission Meteorological Data Receiving and Processing System (MMDRPS):
• It has been established in IMD in collaboration with ISRO.
• Output by MMDRPS will be utilized for monitoring and forecasting of severe weather events and many sectoral applications Defence services, Disaster Management, Power Sector, Aviation, Tourism etc by generating specific satellite-based products imageries. • Hence both statements are correct.

Q12. Dzukou Valley is located in:
a) Sikkim
b) Himachal Pradesh
c) Uttarakhand
d) None of the above

Solution : d)
Explanation :-
The wildfire at Dzukou Valley straddling the Manipur-Nagaland border has been doused after it raged for two weeks.
• The Dzüko Valley is located at the borders of the states of Nagaland and Manipur.
• It is situated at an altitude of 2452 m above sea level.
• The valley is famous for its wide range of flowers in every season but the most famous one is the Dzüko Lily and it is found only in this valley.
• Hence, option (d) is the correct answer.

Q13. Which of the following pairs is/are correctly matched?
Caves States

  1. Dharashiv caves Kerala
  2. Borra Caves Maharashtra
  3. Badami caves Karnataka
    Select the correct answer using the code given below:
    a) 3 only
    b) 1 and 2 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1, 2 and 3

Solution : a)
Explanation :-
Maharashtra CM Thackeray referred to Osmanabad as Dharashiv (named after 6th century caves) in a tweet, days after using Sambhajinagar for Aurangabad on the official CMO handle. • Osmanabad is named after the last ruler of Hyderabad, Mir Osman Ali Khan, while Dharashiv is derived from the name for the sixth-century caves near the city.
• Dharashiv caves are the nexus of 7 caves located 8 km away from Osmanabad city in Balaghat mountains in Maharashtra.
• Dharashiv Caves have been declared as Protected area by Government of Maharashtra.
• Dharashiv caves are believed to be built around 5th-7th century.
• There have been debates over caves whether they are Buddhist or Jain creations. It is believed that these caves were originally Buddhist, but later some caves were converted to Jain caves. The Badami cave temples are a complex of Hindu and Jain cave temples located in Badami, a town in the Bagalkot district in northern part of Karnataka, India.
The Borra Caves, also called Borra Guhalu, are located on the East Coast of India, in the Ananthagiri hills of the Araku Valley of the Visakhapatnam district in Andhra Pradesh. Hence, option (a) is the correct answer.

Q14. With reference to the ‘Prarambh’, Startup India International Summit, consider the following statements:

  1. The Summit is being organizing by Department for Promotion of Industry and Internal Trade, M/o Commerce & Industry.
  2. The Summit is the largest Startup India International Summit organized by the Government of India since the launch of the Startup India Initiative in 2016.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
Minister of Commerce and Industry Piyush Goyal inaugurated the ‘Prarambh: Startup India International Summit’.
• The two day ‘Prarambh’, Startup India International Summit began in New Delhi, with members of BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) countries participating in the inaugural event.
• The Summit is being organizing by Department for Promotion of Industry and Internal Trade, M/o Commerce & Industry, as a follow up of the announcement made by the Prime Minister Modi at the 4th BIMSTEC Summit held in Kathmandu in August, 2018.
• The Summit is a demonstration of neighbourhood first policy.
• With participation from over 25 countries and more than 200 global speakers, the Summit is the largest Startup India International Summit organized by the Government of India since the launch of the Startup India Initiative in 2016.
• Hence both statements are correct.

Q15. With reference to the Gavi Gangadhareshwara Temple, consider the following statements:

  1. It is an example of Indian rock-cut architecture.
  2. It is located in Ellora.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
Clouds played spoilsport while citizens celebrated Sankranti by blocking the Sun’s rays from falling on the Shiva Linga at the Gavi Gangadhareshwara Temple in Gavipuram. For the first time in 50 years, sun’s rays didn’t fall on idol on Sankranti day.
• Gavi Gangadhareshwara Temple is also known as Gavipuram Cave Temple.
• It is an example of Indian rock-cut architecture. This cave temple is dedicated to Shiva and cut into a monolithic stone.
• It is located in Bangalore, Karnataka. It was built in the 16th century by Kempe Gowda I, the founder of the city.
• The temple is famous for its mysterious stone discs in the forecourt and the exact planning allowing the sun to shine on shrine in certain time of the year.
• Lakhs of devotees come in mid January every year on Makar sankranti Day to this cave temple. This is a special day when the sunrays fall on the Shivalinga for one hour as it passes between the horns of the Nandi.
Hence only statement 1 is correct.