choose your color

28 NOV CURRENT AFFAIRS (MCQ)

blog image

28 NOV CURRENT AFFAIRS (MCQ)

Q1. Consider the following statements with respect to the Information Management and Analysis Centre (IMAC)

1. Approved by the Defence Acquisition Council, IMAC became operational in 2018. 

2. It is a joint initiative of Indian Navy, Coast Guard and Bharat Electronics Ltd. and functions under the National Security Adviser (NSA).

3. The IMAC tracks vessels on the high seas and gets data from the coastal radars, improving transparency on maritime traffic on the high seas.Which of the above statement/s is/are correct?

a) 2 only b) 1 and 3 only c) 2 and 3 only d) All of the above


Solution : c)

Explanation :-About the IMAC:• Operational in 2014: The IMAC was approved by the Defence Acquisition Council in 2012 and became operational in 2014 at a cost of ₹450 crore, and is located in Gurugram. • A joint initiative: Of Indian Navy, Coast Guard and Bharat Electronics Ltd. and functions under the National Security Adviser (NSA).• A nodal centre: Of the National Command Control Communication and Intelligence System (NC3I), which was established to link the operational Centres and lower echelons of the Navy and the Coast Guard spread across the country’s coastline.o The Indian Navy has established the NC3IN linking 51 stations, including 20 of the Navy and 31 of the Coast Guard, with a nodal Information Management and Analysis Centre (IMAC).• Functions: The IMAC tracks vessels on the high seas and gets data from the coastal radars, white shipping agreements, Automatic Identification Systems (AIS) transponders fitted on merchant ships, air and traffic management systems and global shipping databases.o After the 26/11 terror attack, all fishing vessels more than 20m long were mandated to have AIS transponders installed. Significance: Improving maritime domain awareness in the Indian Ocean, enabling mutual collaboration and understanding of the threats prevalent in the region.

Q2. Consider the following statements about the pardoning power enjoyed by the President of India

1. The pardoning power of the President is independent of the Judiciary as it is an executive power.

 2. The President while exercising this power sits as a court of appeal.

 3. The object of conferring this power on the President is to keep the door open for correcting any judicial errors in the operation of law and to afford relief from a sentence, which the President regards as unduly harsh.Which of the following statement/s is/are correct?

a) 1 and 3 only b) 2 only c) All of the above d) None of the above

Solution : a)

Explanation :-Pardoning power of the presidentArticle 72 of the Constitution empowers the President to grant pardons to persons who have been tried and convicted of any offence in all cases where the:1. Punishment or sentence is for an offence against a Union Law;2. Punishment or sentence is by a court martial (military court); and3. Sentence is a sentence of death.The pardoning power of the President is independent of the Judiciary, it is an executive power. But, the President while exercising this power, does not sit as a court of appeal. The object of conferring this power on the President is two-fold: 1. to keep the door open for correcting any judicial errors in the operation of law; and, 2. to afford relief from a sentence, which the President regards as unduly harsh.

Q3. Consider the following statements with respect to the Constitution Day of India

1. The Ministry of Social Justice and Empowerment in 2010 notified the 26th day of November every year as ‘Constitution Day’ to promote Constitution values among citizens.

2. On 26th November 1949, the Constituent Assembly of India adopted the Constitution of India, which came into effect from 26th January 1950.Which of the above statement/s is/are correct?

a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Solution : b)

Explanation :-About the Constitution Day: • Also known as the National Law Day or National Constitution Day.• The Ministry of Social Justice and Empowerment in 2015 notified the decision to celebrate the 26th day of November every year as ‘Constitut
ion Day’ to promote Constitution values among citizens.o This was the year that marked the 125th birth anniversary of BR Ambedkar, the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution.• On 26th November 1949, the Constituent Assembly of India adopted the Constitution of India, which came into effect from 26th January 1950.

Q4. With reference to the draft of the Merchant Shipping Bill, 2020, consider the following statements:

1. It aims to repeal and replace the Merchant Shipping Act, 1958 and the Coasting Vessels Act, 1838.

2. The Bill has clauses to increase India’s tonnage and to make the vessel a tradeable asset.Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Solution : c)

Explanation :-Ministry of Ports, Shipping and Waterways has issued a draft of the Merchant Shipping Bill, 2020 for public consultation. It aims to repeal and replace the Merchant Shipping Act, 1958 and the Coasting Vessels Act, 1838.• To improve welfare of Indian seafarers on abandoned vessels and safety of such vessels, the Bill has provisions for repatriation of abandoned seafarers have been enhanced, in line with the Maritime Labour Convention regulations.• To promote ease of doing business, the Bill does away with requirement of general trading licence for Indian vessels.• It also enables electronic means of registration, and grants statutory recognition to electronic agreements, records, and log-books, in addition to electronic licenses, certificates and payments, stated the release.• The Bill has clauses to increase India’s tonnage and to make the vessel a tradeable asset.• To promote India as a bankable shipping jurisdiction and avoid situations leading to wreck, the proposed Bill seeks to introduce for the first-time statutory framework for regulating maritime emergency response against maritime incidents• To make India an active enforcement jurisdiction, the Bill incorporates powers of the Director-General to take action against vessels that are unsafe, and pose a threat to safety of life at sea and environment• The Bill also encourages active enforcement of pollution prevention standards.• Hence both statements are correct.

Q5. What is Lok Virasat, recently seen in news?

a) A festival of films on folk art and painting

b) Cultural mela organized by TRIFED

c) Annual meeting of Common wealth Election Commissioners

d) None of the above

Solution : a)

Explanation :-Films Division (FD) is organising Lok Virasat, a festival of films on folk art and painting starting from November 27, 2020.• An exclusive bouquet of documentary films on folk art and paintings – Lok Virasat – is being showcased, between November 27–29, 2020 on FD website and You Tube channel.• The films being streamed include:o The Kingdom of God , on the great Indian heritage of art and culture with focus on various folk art traditions, Bhavai – Fading Memories, a film on Bhavai – a folk art of Gujarat,o Naman – Khele, a film on the ancient folk art performed in Ratnagiri, Maharashtra,o Sahi Jata, The Fusion Cult, a film on the unique fusion of muscle and music in the form of folk art on the back-drop of the ancient Orissa town of Puri ando Therukoothu : Dancing For Life , a film depicting the age old Tamil folk art.• Hence, option (a) is the correct answer.

Q6. With reference to the Sustainable Development Goals (SDGs) Investor Map for India, consider the following statements:

1. It laid out 18 Investment Opportunities Areas (IOAs) in six critical SDG enabling sectors, that can help the country push forward on the trajectory of Sustainable Development.

2. It was launched by United Nations Development Programme (UNDP) and Invest India.Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Solution : c)

Explanation :-United Nations Development Programme (UNDP) and Invest India have launched the Sustainable Development Goals (SDGs) Investor Map for India.• It laid out 18 Investment Opportunities Areas  (IOAs) in six critical SDG enabling sec
tors, that can help the country push forward on the trajectory of Sustainable Development.• The six focus sectors identified in the map include education, healthcare, agriculture and allied activities, financial services, renewable energy and alternatives and sustainable environment.• Of the 18 IOAs identified, 10 are already mature investable areas that have seen robust Private Equity and Venture Capital activity. The remaining eight IOAs are emerging opportunities, which have seen traction from early-stage investors.• The map has also identified eight ‘white spaces’, which have seen investor interest and have the potential to grow into IOAs in five to six years with policy support and private sector participation.• Invest India is the national investment promotion agency under the Commerce & Industry Ministry.Hence both statements are correct.

Q7. With reference to the Unique Document Identification Number (UDIN), consider the following statements:

1. It is a unique number given to documents attested by Chartered Accountants in Practice.

2. It was introduced to curb fake certifications by non-CAs misrepresenting themselves as Chartered Accountants.Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Solution : c)

Explanation :-Finance Ministry has said, CBDT will validate Unique Document Identification Number (UDIN) generated from ICAI portal at the time of upload of Tax Audit Reports.• Unique Document Identification Number (UDIN) is a unique number given to documents attested by Chartered Accountants in Practice. It is an 18 digits system generated unique number which shall generated separately for each document.• Institute of Chartered Accountants of India (ICAI), in its gazette notification dated 2nd August, 2019, had made generation of UDIN from ICAI website mandatory for every kind of certificate/tax audit report and other attests made by their members as required by various regulators.• This was introduced to curb fake certifications by non-CAs misrepresenting themselves as Chartered Accountants.Hence both statements are correct.

Q8. Shahtoot Dam is a proposed dam in which of the following country?

a) Afghanistan b) Iraq c) Iran d) Sudan

Solution : a)

Explanation :-India has announced the launch of Phase-IV of the High Impact Community Development Projects in Afghanistan. It envisages more than 100 projects worth 80 million dollars that India would undertake in Afghanistan.• External Affairs Minister Dr S Jaishankar said this during the 2020 Afghanistan Conference organized in Geneva. The two day conference was co-hosted by the United Nations, the Government of Afghanistan, and the Government of Finland.• Dr Jaishankar also announced that India had just concluded with Afghanistan an agreement for the construction of the Shatoot dam, which would provide safe drinking water to two million residents of Kabul city.• India had earlier built the 202-kilometer Phul-e-Khumri transmission line that provided electricity to Kabul city.• Hence, option (a) is the correct answer.

Q9. With reference to the Archery Association of India, consider the following statements:

1. Youth Affairs and Sports Ministry has restored the government recognition to Archery Association of India as a Nation Sports Federation (NSF) for promotion and regulation of Archery Sport in the country.

2. Government recognition of AAI will be valid for ten years.Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Solution : a)

Explanation :-Youth Affairs and Sports Ministry has restored the government recognition to Archery Association of India as a Nation Sports Federation (NSF) for promotion and regulation of Archery Sport in the country.• Government recognition of AAI was withdrawn eight years back on account of failure to conduct its elections in accordance with the National Sports Development Code of India.• Government recognition of AAI will be valid for one year.• This comes after AAI’s independent elections and revo
cation of suspension by the World Archery and Indian Olympic Association.Hence only statement 1 is correct.

Q10. Which of the following country’s parliament passed a landmark legislation that has made period products such as sanitary pads and tampons free of cost to those people who need them?

a) Germany b) France c) Spain d) Scotland

Solution : d)

Explanation :-The Scottish parliament passed a landmark legislation that has made period products such as sanitary pads and tampons free of cost to those people who need them.• The bill is titled, “Period Products (Free Provision) (Scotland) Bill” and was passed unanimously by the Scottish Parliament on November 24, making Scotland the first country to take such a step.• The bill was passed with the aim of tackling “period poverty”, which is when some people who need period products struggle to afford them.• One of its central objectives is to “end the silence and stigma” that surrounds menstruation and also aims to remove “gendered barriers”. The bill aims to ensure that those who menstruate have “reasonably convenient” access to period products free of charge.• Certain circumstances make access to sanitary products difficult for women and trans people. These include homelessness, coercive, controlling and violent relationships and health conditions such as endometriosis.• Hence, option (d) is the correct answer.
**********