choose your color

23 JAN CURRENT AFFAIRS (MCQ)

blog image

23 JAN CURRENT AFFAIRS (MCQ)

Q1. ShramShakti – a National Migration Support Portal, is launched by the
a) Ministry of Labour and Employment
b) NITI Aayog
c) Government of Uttar Pradesh
d) Ministry of Tribal Affairs

Solution : d)
Explanation :-
About the ShramShakti portal:
• Launched by: Ministry of Tribal Affairs, Government of India.
• Data to be recorded: Include demographic profile, livelihood options, skill mapping and migration pattern.
• Objective:
o Address the data gap and empower migrant workers who generally migrate in search of employment and income generation.
o Help the government for linking the migrant population with the existing Welfare Scheme- under Atma Nirbhar Bharat.
• Significance:
o Will raise awareness among the Tribal migrant about their rights and entitlements and ways to access services and social security in source and destination areas.
o The Tribal migrant workers will be able to demand and access services, rights and entitlements related to livelihood and social security.

Q2. With reference to `Astrosat’, the astronomical observatory launched by India, which of the following statements is/are correct?

  1. Other than the USA and Russia, India is the only country to have launched a similar observatory into space.
  2. Astrosat is a 2000 kg satellite placed in an orbit at 1650 km above the surface of the Earth.
    Select the correct answer using the code given below.
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : d) Explanation :- Astrosat:
• It is India’s first dedicated multi wavelength space observatory.
• This scientific satellite mission endeavours for a more detailed understanding of our universe.
• One of the unique features of ASTROSAT mission is that it enables the simultaneous multi-wavelength observations of various astronomical objects with a single satellite.
• The USA, Russia, Japan and Europe have such space observatories. Hence 1st statement wrong.
• Astosat weighs 1513 kgs. Hence the 2nd statement is also wrong.

Q3. Consider the following statements:

  1. NBFC cannot accept demand deposits.
  2. NBFCs do not form part of the payment and settlement system. Which of the above statements is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
A Non-Banking Financial Company (NBFC) is a company registered under the Companies Act, 1956 engaged in the business of loans and advances etc.
What is the difference between banks & NBFCs?
NBFCs lend and make investments and hence their activities are akin to that of banks; however there are a few differences as given below: i. NBFC cannot accept demand deposits;
ii. NBFCs do not form part of the payment and settlement system and cannot issue cheques drawn on itself; iii. deposit insurance facility of Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation is not available to depositors of NBFCs, unlike in case of banks.

Q4. Consider the following statements:

  1. The Census Act makes it obligatory on the part of every citizen to answer the Census question truthfully.
  2. The responsibility of conducting the decennial Census rests with the Office of the Registrar General and Census Commissioner, India under the Ministry Statistics and Program Implementation.
    Which of the above statements is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
• The responsibility of conducting the decennial Census rests with the Office of the Registrar General and Census Commissioner, India under the Ministry of Home Affairs, Government of India.
Census Act, 1948
• The Census Act was enacted in 1948 to provide for the scheme of conducting population census with duties and responsibilities of census officers.
• The Act makes it obligatory on the part of every citizen to answer the Census question truthfully and also penalises for giving false information.

Q5. With reference to the Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW), consider the following statements:

  1. SAAW is indigenously designed and developed by DRDO’s Research Centre Imarat (RCI) Hyderabad.
  2. This is 125 Kg class smart weapon, capable of engaging ground enemy airfield assets such as radars, bunkers, taxi tracks, and runways etc. up to a range of 100 kms. Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
DRDO successfully conducted captive and release trial of indigenously developed Smart AntiAirfield Weapon (SAAW) from Hawk-I of Hindustan Aeronautics Limited (HAL) off the Odisha coast.
• The smart weapon was successfully test fired from Indian Hawk-Mk132 of HAL. This was the 9th successful mission of SAAW conducted by DRDO till now.
• SAAW is indigenously designed and developed by DRDO’s Research Centre Imarat (RCI) Hyderabad.
• This is 125 Kg class smart weapon, capable of engaging ground enemy airfield assets such as radars, bunkers, taxi tracks, and runways etc. up to a range of 100 kms. The high precision guided bomb is light weight as compared to weapon system of the same class.
• Hence both statements are correct.

Q6. With reference to Potash, consider the following statements:

  1. Rajasthan has huge Potash and Halite resources spread across 50,000 sq. kms in the Nagaur – Ganganagar basin in the northwest.
  2. Potash includes various mined and manufactured salts that contain potassium in watersoluble form.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
A tripartite agreement was signed between Mineral Exploration Corporation Limited (MECL),
Rajasthan State Mines & Minerals Limited (RSMML) and the Department of Mines & Geology (DMG), Govt. of Rajasthan for taking up feasibility studies of Solution Mining of Potash in the state of Rajasthan.
• Rajasthan has huge Potash and Halite resources spread across 50,000 sq. kms in the Nagaur – Ganganagar basin in the northwest.

• Bedded Salt formations are strategically useful for underground oil storage, repositories for hydrogen, ammonia and helium gas, storage of compresses gas and nuclear waste. Potash & Sodium Chloride from the Bedded Salt are extensively used in the Fertiliser Industry and the Chemical Industry respectively.
• Paving the way for the 1st Solution Mining project in the country, this project will generate employment.
• Potash includes various mined and manufactured salts that contain potassium in watersoluble form.
• The name derives from pot ash, which refers to plant ashes or wood ash soaked in water in a pot, which was the primary means of manufacturing the product before the Industrial Era.
• Potash is produced worldwide mostly for use in fertilizer.
• Hence both statements are correct.

Q7. With reference to the “ShramShakti”, consider the following statements:

  1. It is a National Migration Support Portal
  2. With this, Goa is going to be first destination state of India to set up dedicated migration cell to address diverse issues of migrant workers. Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
The Union Minister of Tribal Affairs launched “ShramShakti”, a National Migration Support Portal at a programme held at Panjim, Goa.
• It would effectively help in the smooth formulation of state and national level programs for migrant workers.
• The tribal migration repository, ShramShakti would be able to successful able to address the data gap and empower migrant workers who generally migrate in search of employment and income generation.
• The various data that will be recorded via Shram Shakti include demographic profile, livelihood options, skill mapping and migration pattern.
• He also launched a tribal migration cell, a tribal museum at Goa and “ShramSaathi”, a training manual for migrant workers.
• With this, Goa is going to be first destination state of India to set up dedicated migration cell to address diverse issues of migrant workers.
• Hence both statements are correct.

Q8. Recently seen in news, Jerenga Pothar is a historic place located in:
a) Tamil Nadu
b) Assam
c) Bihar
d) Uttarakhand

Solution : b)
Explanation :-
Prime Minister Narendra Modi is scheduled to visit Assam on January 23. The venue for Modi’s programme is the historic Jerenga Pothar in Upper Assam’s Sivasagar district.
• Formerly known as Rangpur, Sivasagar was the seat of the powerful Ahom dynasty, who ruled Assam for six centuries (1228-1826).
• Jerenga Pothar, an open field in Sivasagar town, is popularly connected to the valour of 17th century Ahom princess Joymoti. The place Joymoti was tortured to death was Jerenga Pothar. • Joymoti Konwari, was the wife of Tai-Ahom Prince Gadapani (later Supatphaa).
• She was accorded the honorific Mohiyokhi on account of her heroic endurance of torture until the end, dying at the hands of royalists under Sulikphaa Loraa Roja without disclosing her exiled husband Prince Gadapani’s whereabouts, thereby enabling her husband to rise in revolt and assume kingship.
• Gadapani and Joymoti’s son Rudra Singha had the Joysagar Tank dug at the spot where she was tortured.
• Hence, option (b) is the correct answer.

Q9. The first Census was conducted in India during the reign of
a) Lord Canning
b) Lord Rippon
c) Lord Mayo
d) Lord Lytton

Solution : c)
Explanation :-
What is census?
• Census is the basis for reviewing the country’s progress in the past decade, monitoring the ongoing schemes of the government and plan for the future
• It is used by the government, policy makers, academics, and others to capture the Indian population, its access to resources, and to map social change.
• Census provides detailed and authentic information on demography, economic activity, literacy and education, housing and household amenities, urbanisation, fertility and mortality, scheduled castes and scheduled tribes, language, religion, migration, disability and many other socio-cultural and demographic data.
• The first Census was conducted in India in 1872 (although non-synchronously in different parts) during the reign of Governor-General Lord Mayo. The first complete synchronous Census was conducted in 1881.
• The decennial Census of India has been conducted 15 times, as of 2011.

Q10. Consider the following pairs

  1. Census in Rural Area – Department of Rural Development
  2. Census in Urban Areas – Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation
  3. Caste Census – Ministry of Home Affairs
    Which of the above pairs are correctly matched?
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) 3 only
    d) All the above

Solution : d)
Explanation :-
Socio Economic Caste Census
• SECC-2011 is a study of socio economic status of rural and urban households and assigns ranking of households based on predefined parameters.
• SECC 2011 has three census components which were conducted by three separate authorities but under the overall coordination of the Department of Rural Development in the Government of India.
• Census in Rural Area has been conducted by the Department of Rural Development (DoRD).
• Census in Urban areas is under the administrative jurisdiction of the Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation (MoHUPA).
• Caste Census is under the administrative control of the Ministry of Home Affairs: Registrar General of India (RGI) and Census Commissioner of India.
• Parameters of SECC: The rural development ministry outlined 20 parameters including availability of a house, an electricity connection, a toilet,, a gas connection, and education level as well as asset position and land holding to assess household status.
• The updated SECC will be based on the list of households in the country in 2020 being compiled by the National Population Register, and will form the basis of the social registry, which has been in the works for a long time.