choose your color

24 FEB CURRENT AFFAIRS (MCQ)

blog image

24 FEB CURRENT AFFAIRS (MCQ)

Q1. Consider the following statements with respect to the
Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES)

  1. It is an independent intergovernmental body established by States to strengthen the science-policy interface for biodiversity and ecosystem services.
  2. It is a United Nations body and the United Nations Environment Programme (UNEP) provides secretariat services to IPBES.
    Which of the following statement/s is/are incorrect? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES):
• It is an independent intergovernmental body established by States to strengthen the science-policy interface for biodiversity and ecosystem services.
• This will help in the conservation and sustainable use of biodiversity, long-term human well-being and sustainable development.
• It was established in Panama City in 2012 by 94 Governments and headquartered at Bonn, Germany.
• It is not a United Nations body. However, at the request of the IPBES Plenary and with the authorization of the UNEP Governing Council in 2013, the United Nations Environment Programme (UNEP) provides secretariat services to IPBES.

Q2. Making Peace with Nature report, recently in news, is released by a) United Nation Environment Programme (UNEP)
b) World Bank (WB)
c) World Wildlife Fund (WWF)
d) Greenpeace International

Solution : a)
Explanation :-
According to a recently released United Nation Environment Programme (UNEP) report – Making Peace with Nature, it is time to reset and reevaluate our relationship with nature.
Highlights of the report:
• Growing triple crisis: The three self-inflicted planetary crises (Climate, biodiversity and pollution) are closely interconnected.
o Climate change, biodiversity loss and land degradation are reinforcing each other and driving further to the environment and our health.
o Hence the climate change, biodiversity loss and land degradation should be considered together.
o The report presents a strong case for innovation and investment to tackle climate, biodiversity and pollution.

Q3. Kalyani M4 is in the news. It is a a) Rocket launcher
b) Anti tank missile
c) Mountain Peak of Himalayas
d) Blast protection vehicle

Solution : d)
Explanation :-
Kalyani M4 Blast protection vehicles
• The Kalyani M4 is a multi-role platform, designed for quick mobility in rough terrain and in areas affected by mine and Improved Explosive Devices (IED) threats.
• It offers ballistic and blast protection — up to 50kg TNT side blast or IED, roadside bombs due to its innovative design.
• Bharat Forge and global aerospace and technology company Paramount Group have announced a cooperation agreement to jointly manufacture armoured vehicles in India.

Q4. Consider the following statements:

  1. The 91st amendment to the Constitution in 2003, recognises a ‘split’ in a legislature party.
  2. A ‘merger’ requires at least two-thirds of the members of a legislature party to join another political formation or form a new one without getting disqualified under the anti-defection law.
    Which of the above statements is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
The Anti-Defection Law
• It was passed in 1985 through the 52nd Amendment to the Constitution, which added the Tenth Schedule to the Indian
Constitution.
• The main intent of the law was to combat “the evil of political defections”.
• Articles 102 (2) and 191 (2) deal with anti-defection.
• The law applies to both Parliament and state assemblies.
Split and merger under anti-defection law
• The 91st amendment to the Constitution in 2003, does not recognise a ‘split’ in a legislature party.
• Instead, it recognises a ‘merger’ that requires at least two-thirds of the members of a legislature party to join another political formation or form a new one without getting disqualified under the antidefection law.

Q5. Universal Periodic Review mechanism is employed by a) UNICEF
b) WHO
c) World Bank
d) UNHRC

Solution : d)
Explanation :-
The UN Human Rights Council (UNHCR)
• It is an inter-governmental body within the United Nations system responsible for strengthening the promotion and protection of human rights around the globe and for addressing situations of human rights violations and make recommendations on them.
• HQ: It meets at the UN Office at Geneva.
Universal Periodic Review mechanism serves to assess the human rights situations in all United Nations Member States.
• This allows civil society groups to bring accusations of human rights violations in member states to the attention of the UN.
• Under this mechanism, the human rights situation of all UN Member States is reviewed every 5 years.

Q6. Consider the following statements:

  1. Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) is an Indian autonomous scientific society, operating under the Ministry of Science and Technology.
  2. India started a programme to develop an indigenous supercomputer and C-DAC was created as part of this programme.
    Which of the above statements is/are incorrect? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC):
• It is an Indian autonomous scientific society, operating under the Ministry of Electronics and Information Technology. 1 is incorrect.
• It was created in 1987, originally as the Centre for Development of Advanced Computing Technology (C-DACT).
• This was in response to issues purchasing supercomputers from foreign sources.
• After being denied a supercomputer by the United States in 1987, due to military use concerns, India started a programme to develop an indigenous supercomputer and C-DAC was created as part of this programme.
• Supercomputers were considered a double-edged weapon capable of assisting in the development of nuclear weapons.

Q7. With reference to the Cadmium (Cd) doped Silver Antimony Telluride (AgSbTe2), consider the following statements:

  1. It is a new Lead (Pb) free material which can efficiently convert waste heat to power our small home equipment and automobiles.
  2. It is developed by DRDO.
    Which of the statements given above is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
Scientists have found a new Lead (Pb) free material which can efficiently convert waste heat to power our small home equipment and automobiles.
• Most efficient thermoelectric materials developed by scientists so far use Lead (Pb) as a major constituent element, restricting their use for massmarket applications.
• Scientists from Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research (JNCASR), Bengaluru, an autonomous institution of the Department of Science & Technology (DST), Government of have now identified a lead-free material called Cadmium (Cd) doped Silver Antimony Telluride (AgSbTe2).
• This material which can efficiently allow recovery of electricity from ‘waste heat’ marking a paradigm shift in the thermoelectric puzzle.
• This work is supported by Swarna-Jayanti fellowship and project fund from Science and Engineering Research Board (SERB) and Department of Science & Technology (DST), India Hence only statement 1 is correct.

Q8. With reference to the India Urban Data Exchange (IUDX), consider the following statements:

  1. The India Urban Data Exchange has been developed in partnership between the Smart Cities Mission and the Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru.
  2. IUDX serves as a seamless interface for data providers and data users, including ULBs, to share, request, and access datasets related to cities, urban governance, and urban service delivery.
    Which of the statements given above is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Singh Puri launched India Urban Data Exchange (IUDX).
• The India Urban Data Exchange has been developed in partnership between the Smart Cities Mission and the Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru.
• IUDX serves as a seamless interface for data providers and data users, including ULBs, to share, request, and access datasets related to cities, urban governance, and urban service delivery.
• IUDX is an open-source software platform which facilitates the secure, authenticated, and managed exchange of data amongst various data platforms, 3rd party authenticated and authorised applications, and other sources.
• Hence both statements are correct.

Q9. With reference to the National Urban Digital Mission (NUDM), consider the following statements:

  1. It has been launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs along with the Ministry of Electronics and Information Technology.
  2. It will create a shared digital infrastructure for urban India, working across the three pillars of people, process, and platform to provide holistic support to cities and towns.
    Which of the statements given above is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
The National Urban Digital Mission (NUDM) has been launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs along with the Ministry of Electronics and Information Technology.
• The National Urban Digital Mission (NUDM) will create a shared digital infrastructure for urban India, working across the three pillars of people, process, and platform to provide holistic support to cities and towns.
• It will institutionalise a citizen-centric and ecosystem-driven approach to urban governance and service delivery in 2022 cities by 2022, and across all cities and towns in India by 2024.
• NUDM has articulated a set of governing principles, and inherits the technology design principles of the National Urban Innovation Stack (NUIS), whose strategy and approach was released by MoHUA in February, 2019.
• The principles in turn give rise to standards, specifications, and certifications, across the three pillars of people, process, and platforms. Hence both statements are correct.

Q10. With reference to the National Awards for Technology Innovation in Petrochemicals & Downstream Plastics Processing Industry, consider the following statements:

  1. It aims to develop and maintain the petrochemical industry as a globally competitive industry using eco-friendly processes & technologies.
  2. CISR has been entrusted with the responsibility of implementing the scheme of the National Awards for Technology Innovation.
    Which of the statements given above is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
Union Minister of Chemicals & Fertilizers presented the 10th National Awards for Technology Innovation in Petrochemicals & Downstream Plastics Processing Industry to the Awardees.
• In line with the National Policy on Petrochemicals announced in April 2007, the Department of Chemicals & Petrochemicals (DCPC), Government of India has set up an Award Scheme to incentivize meritorious innovations and inventions in the field of polymeric materials, products, process areas of national and social importance.
• The ultimate objective is to develop and maintain the petrochemical industry as a globally competitive industry using eco-friendly processes & technologies.
• Central Institute of Petrochemicals Engineering and Technology (CIPET), an autonomous organization under DCPC has been entrusted with the responsibility of implementing the scheme of the National Awards for Technology Innovation.
Hence only statement 1 is correct.