choose your color

27 APRIL CURRENT AFFAIRS (MCQ)

blog image

27 APRIL CURRENT AFFAIRS (MCQ)

Q1. The distribution of powers between the Centre and the States in the
Indian Constitution is based on the scheme provided in the
(a) Morley-Minto Reforms, 1909
(b) Montagu-Chelmsford Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian Independence Act, 1947

Solution: c)

Explanation:
 Correct option is ‘c’.
 The Government of India (GoI) Act of 1935 provided for a three-fold
enumeration, viz., federal, provincial and concurrent.
 The present Constitution follows the scheme of this act for the distribution
of powers between the Centre and States but with one difference, that is,
under this act, the residuary powers were given neither to the federal
legislature nor to the provincial legislature but to the governor-general of
India.
 In this respect, India follows the Canadian precedent.

Q2. Which of the following report/reports is/are released by World Bank?

  1. Global Economic Prospect Report.
  2. Global Financial Development Report.
  3. Global Financial Stability Report.
    Select the correct answer using the code given below:
    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3
    Solution: b)

Explanation:
 Correct option is ‘b’.
 Both Global Economic Prospect Report and Global Financial Development
Report are released by World Bank
 Global Financial Stability Report is released by International Monetary Fund
(IMF).

Q3. Which one of the following pairs is correctly matched?
Geographical Feature & Region
(a) Abyssinian Plateau: Arabia
(b) Atlas Mountains: North-Western Africa
(c) Guiana Highlands: South-Western Africa
(d) Okavango Basin: Patagonia

Solution: b)

Explanation:
 Correct option is ‘b’.
 Abyssinian Plateau – Ethiopia
 Atlas Mountains – Northwestern Africa
 Guiana Highlands – South American
 Okavango Basin – North-western Botswana

Q4. With reference to ‘Organization for the Prohibition of Chemical Weapons
(OPCW)’, consider the following statements:

  1. It is an organization of European Union in working relation with NATO and WHO.
  2. It monitors chemical industry to prevent new weapons from emerging.
  3. It provides assistance and protection to States (Parties) against chemical
    weapons threats.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

Solution: b)

Explanation:
 Correct option is ‘b’.
 The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons is the
implementing body of the Chemical Weapons Convention (CWC), which
entered into force in 1997.
 The Convention contains four key provisions:

  1. Destroying all existing chemical weapons under international
    verification by the OPCW;
  2. Monitoring chemical industry to prevent new weapons from reemerging;
  3. Providing assistance and protection to States Parties against
    chemical threats; and
  4. Fostering international cooperation to strengthen implementation of
    the Convention and promote the peaceful use of chemistry.

Q5. Consider the following statements:

  1. Biodiversity is normally greater in the lower latitudes as compared to the higher
    latitudes.
  2. Along the mountain gradients, biodiversity is normally greater in the lower
    altitudes as compared to the higher altitudes.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

Solution: c)

Explanation:
 Correct option is ‘c’.
 Biodiversity is normally greater in the lower latitudes as compared to the
higher latitudes.
 Along the mountain gradients, biodiversity is normally greater in the lower
altitudes as compared to the higher altitudes.

Q6. Which of the following are the Principles of Good Governance By the
United Nations?

  1. Participation
  2. Rule of Law
  3. Consensus Oriented
    Select the correct code:
    a) 1 and 2 only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 3 only
    d) 1, 2 and 3

Solution : d)

Explanation :-
Good Governance

  1. ‘Governance’ is the process of decision-making and the process by which
    decisions are implemented (or not implemented).
  2. In the 1992 report entitled “Governance and Development”, the World Bank
    set out its definition of Good Governance. It defined Good Governance
    as “the manner in which power is exercised in the management of a
    country’s economic and social resources for development”.
  3. 8 Principles of Good Governance By United Nations
    o Participation
    o Rule of Law
    o Consensus Oriented
    o Equity and Inclusiveness
    o Effectiveness and Efficiency
    o Accountability
    o Transparency
    o Responsiveness

Q7. Consider the following statements about India’s revamped vaccination
policy:

  1. The phased roll-out of the vaccination drive has now been extended to the
    entire population.
  2. Vaccine manufacturers have the freedom to sell 50% of their vaccine
    production to State governments and private hospitals.
    Which of the above statements is/are correct?
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)

Explanation :-
Statement 1 is incorrect.
 The phased roll-out of the vaccination drive has now been extended to the
entire adult population, namely, to those above 18 years.
 A deregulation of the vaccine market: Vaccine manufacturers have the
freedom to sell 50% of their vaccine production to State governments and
private hospitals, and at prices that can be substantially higher than that
hitherto fixed by the government.
o Earlier, the central government played the role of a sole procurement
agency that helped in driving down prices, thus addressing the issue
of affordable access to vaccines.
A grant of ₹45 billion to the two vaccine manufacturers, the Serum Institute of
India (SII) and Bharat Biotech, to boost their capacities, has been approved.

Q8. Project DANTAK is in the news. It is a
a) Dental health related initiative
b) Missile programme
c) Submarine programme
d) Road infrastructure programme

Solution : d)

Explanation :-
Project DANTAK
 It was established on April 24, 1961 as a result of the visionary leadership of
His Majesty the Third King and then Prime Minister Jawahar Lal Nehru.
 Aims: DANTAK was tasked to construct the pioneering motorable roads
in the Kingdom.
 Organisation involved: Border Roads Organisation
 Achievements: DANTAK completed the road connecting Samdrup Jongkhar
to Trashigang in 1968.
o In the same year, Thimphu was connected to Phuentsholing by
DANTAK. Many Bhutanese had also volunteered to work with
DANTAK.
o The medical and education facilities established by DANTAK in far
flung areas were often the first in those locations.

Q9. Consider the following statements:

  1. The Emmy Awards are given for television.
  2. The Tony Awards are given for theater.
  3. The Grammy Awards are given for music and recording.
    Which of the above statements is/are correct?
    a) 1 and 2 only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 3 only
    d) 1, 2 and 3

Solution : d)

Explanation :-
The Emmy Awards for television, the Tony Awards for theater, and
the Grammy Awards for music and recording – are modeled after the Academy
Awards.

Q10. Which of the following countries are located in Sahel region?

  1. Central African Republic
  2. Niger
  3. Eritrea
  4. Botswana
    Select the correct answer using the code given below:
    a) 1, 2 and 3 only
    b) 2, 3 and 4 only
    c) 1, 2 and 4 only
    d) 1, 2, 3 and 4

Solution: a)

Explanation:
Chad, the former French colony is now prime outpost of the West in fighting
Islmamist militants across the Sahel. France still has a strong military presence in
the sahel region.
 The Sahel is the ecoclimatic and biogeographic realm of transition in Africa between
the Sahara to the north and the Sudanian savanna to the south.
 Having a semi-arid climate, it stretches across the south-central latitudes of
Northern Africa between the Atlantic Ocean and the Red Sea.
 The Sahel part of Africa includes from west to east parts of northern Senegal,
southern Mauritania, central Mali, northern Burkina Faso, the extreme south of
Algeria, Niger, the extreme north of Nigeria, the extreme north of Cameroon and
Central African Republic, central Chad, central and southern Sudan, the extreme
north of South Sudan, Eritrea, and the extreme north of Ethiopia.
 Hence, option (a) is the correct answer.