choose your color

4 DEC CURRENT AFFAIRS (MCQ)

blog image

4 DEC CURRENT AFFAIRS (MCQ)

Q1. Consider the following constitutional provisions

  1. Article 15 2. Article 17 3. Article 21
  2. Article 42
    Which of the above is/are related to the protection of differently abled persons in India?
    a) 1 only
    b) 1,3 and 4 only
    c) 1,2,3 only
    d) All of the above

Solution : c)
Explanation :-
Constitutional provisions related to Disabled persons:
• Article 15(1) of the Constitution enjoins on the Government not to discriminate against any citizen of India (including disabled) on the ground of religion, race, caste, sex or place of birth.
• Article 15 (2) states that no citizen (including the disabled) shall be subjected to any disability, liability, restriction or condition on any of the above grounds in the matter of their access to shops, public restaurants, hotels, and places of public entertainment, etc.
• Article 17: No person including the disabled irrespective of his belonging can be treated as untouchable. It would be an offense punishable in accordance with law as provided. o Every person has his/her life and liberty guaranteed under Article 21 of the Constitution and it includes Disabled too.
• Article 41 of DPSP – The State shall make effective provision for securing the right to work, to education and to public assistance in cases of unemployment, old age, sickness, and disablement.

Q2. State of the Global Climate report, recently in news, is published by
a) United Nations Environment Programme (UNEP)
b) World Meteorological Organisation (WMO)
c) Worldwide Fund for Nature (WWF)
d) Greenpeace

Solution : b)
Explanation :-
About WMO
• WMO was created in 1950 as an intergovernmental organization.
• It became a specialized agency of the United Nations, in 1951, for meteorology (weather and climate), operational hydrology and related geophysical sciences. WMO is the UN system‟s authoritative voice on weather, climate and water.
• Secretariat – Geneva, Switzerland.
• Through its members, WMO provides forecasts and early warnings to nations, which help prevent and mitigate disasters.
• WMO Bulletin: It is the official journal of the World Meteorological Organization, first published in 1952 and is currently issued twice yearly.
WMO Reports:
• State of the Global Climate
• Greenhouse Gas Bulletin Objectives
• WMO monitors and forecasts the transport of chemical and oil spills, forest fires, volcanic ash, haze and nuclear isotopes.
• It also draws world attention to the depletion of the ozone layer.

Q3. Consider the following statements:

  1. In Lily Thomas vs. Union of India, 2013, the Supreme Court stated that if a sitting MP/MLA is charged then he/ she would be disqualified immediately and the seat would be declared vacant.
  2. Section 8 of the Representation of Peoples Act disqualifies politicians when they are charged with criminal charges.
    Which of the above statements is/are not correct?
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 & 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
In Lily Thomas vs. Union of India, 2013, the Supreme Court stated that if a sitting MP/MLA is convicted (not only charged) then he/ she would be disqualified immediately and the seat would be declared vacant.
• It set aside Clause 8(4) of the Representation of the People Act which had provided special privilege to MPs/MLAs to hold the office even after conviction if an appeal has been filed in a higher court within the span of 3 months.
Section 8A in The Representation of the People Act, 1951: Disqualification on ground of corrupt practices.
• The period for which any person may be disqualified under this subsection shall in no case exceed six years from the date on which the order made in relation to a person found guilty of corrupt practices.
• Any person who stands disqualified under section 8A of this Act, may submit a petition to the President for the removal of such disqualification for the unexpired portion of the said period, if the period of such disqualification has not expired.
• Before giving his decision on any question mentioned in sub-section (1) or on any petition submitted under sub-section (2), the President shall obtain the opinion of the Election Commission on such question or petition and shall act according to such opinion.

Q4. Which of the following countries is a member of BIMSTEC but not a member of SAARC?
a) Bangladesh
b) India
c) Myanmar
d) Sri Lanka

Solution : c)
Explanation :-
BIMSTEC
SAARC •



• • • Member states—Bangladesh, India,
Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Nepal and Bhutan
Interregional organization connecting South Asia and South East Asia.
Established in 1997 in the post-Cold War.
Members maintain reasonably friendly relations
Core objective is the improvement of economic cooperation among countries Balancing of power with the presence of Thailand and India on the bloc
Intra-regional trade has increased




• • • Member states – Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, the Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka.
A regional organization looking into South Asia
Established in 1985; a product of the Cold War era
Member countries suffer for
mistrust and suspicion Suffers from regional politics
Asymmetric power balance
Intra-regional trade only 5 percent
around 6 percent in a decade

Q5. Recently Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Ministry of Commerce and Industry signed the MoU with which of the following countries on Intellectual Property cooperation?
a) Britain
b) Australia
c) Japan
d) USA

Solution : d)
Explanation :-
India, and the US have signed MoU on Intellectual Property cooperation. Hence option (d) is correct.
Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Ministry of Commerce and Industry signed the MoU with US Patent and Trademark Office, Department of Commerce of the US. Union Cabinet in its meeting on 19th February this year gave the approval for signing the MoU with USPTO in the field of IP Cooperation. The MoU aims at increasing IP co-operation between the two countries. It will facilitate exchange and dissemination of best practices, experiences and knowledge on IP among the public, and between and among the industry, universities, research and development organizations, and Small and Medium-sized Enterprises.

Q6. With respect to “Nisarg Gram”, consider the following statements:

  1. It is an Autonomous Body under the Ministry of Health and Family Welfare.
  2. It is established in pune at the same premises where Gandhiji set up All India Nature Cure Foundation in year 1945.
    Which of the above given statements is/are correct?
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 & 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
Ministry of AYUSH will develop Nisarg Gram campus at Pune as the 21st Century abode of Naturopathy.
Invoking recollections of Mahatma Gandhi’s famous Nature Cure campaign of 1946 at the “Nisarg Upchar” Ashram in Uruli Kanchan village near Pune, the upcoming new campus of National Institute of Naturopathy (NIN), Pune will be called “Nisarg Gram”.
Located at a distance of 15 Km from NIN’s present premises at Bapu Bhavan, the new Institution will be future-ready, with many novelties and innovations incorporated in the project per se and the curriculum of the Naturopathy courses.
Hence Statement is incorrect: NIN, Pune is an Autonomous Body under the Ministry of AYUSH.
Hence Statement 2 is correct: The institution was called All India Nature Cure Foundation and was set up under Gandhi Ji’s leadership in 1945 at the same premises where the NIN presently functions.
It was subsequently taken over by the Central Government and structured into the present National Institute of Naturopathy.
Hence option (b) is correct.

Q7. According to “The Ericsson Mobility Report 2020”, which of the following countries has the highest average monthly mobile data traffic per smart phone and which is expected to surpass 350 million 5G subscriptions by 2026?
a) USA
b) India
c) China
d) Brazil

Solution : b)
Explanation :-
India, which has the highest average monthly mobile data traffic per smartphone, is expected to surpass 350 million 5G subscriptions by 2026, accounting for 27% of all mobile subscriptions in the country, according to a report by Swedish telecom equipment maker Ericsson. Hence option (b) is correct.
As per the ‘The Ericsson Mobility Report 2020,’ four out of every ten mobile subscriptions in 2026 will be 5G globally with 5G subscriptions forecast to reach 3.5 billion. In the India region, LTE (long-term evolution technology) subscriptions are forecast to increase from 710 million in 2020 to 820 million in 2026” by which time 3G will be phased out.
In India, the reliance of people on mobile networks to stay connected as well as work from home during the pandemic has resulted in average traffic per smartphone user rising from 13.5 GB a month in 2019 to 15.7 GB in 2020, the highest globally.

Q8. With respect to “Indian peacock softshell turtle”, consider the following statements:

  1. It is a species of turtle found in only in North East.
  2. It is listed on the IUCN Red list as endangered species.
    Which of the above given statements is/are correct?
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 & 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : d)
Explanation :-
Indian peacock softshell turtle, a turtle of a vulnerable species was rescued from a fish market in Assam’s Silchar.
Statement 1 is incorrect: The Indian peacock softshell turtle [Nilssonia hurum] is a species of turtle found in South Asia.
Statement 2 is incorrect: it is listed on the IUCN Red list as vulnerable species. It is a schedule I species in the Indian Wildlife Protection Act, 1972, and is accorded the highest protection. According to a report by Guwahati-based conservation NGO, Help Earth, 29 species of turtles have been recorded in India, out of which 20 are found in Assam.

Q9. With respect to “Muni bonds”, consider the following statements:

  1. The key eligibility criteria for issuing these bonds is that the local body shouldn’t have negative net worth in any of the three preceding financial years.
  2. Lucknow became the first city in the country to raise capital through municipal bonds. Which of the above given statements is/are correct?
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 & 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
Bonds issued by the Lucknow Municipal Corporation (LMC) were listed on the BSE, raising Rs 200 crore for Uttar Pradesh’s capital. UP Chief Minister Yogi Adityanath said Ghaziabad will be the next to issue a municipal issue and it will be followed by Pragyaraj, Varanasi, Agra and Kanpur.
Hence statement 2 is incorrect: Lucknow is the ninth city in the country to raise capital through municipal bonds.
Until now, a cumulative amount of Rs 3,600 crore has been raised via muni bonds in the country. The money raised using such bonds is typically used for infra projects such as roads, water and housing. In 2015, market regulator SEBI had issued the framework for raising capital by way of muni bonds.
Hence statement 1 is correct: Among the key eligibility criteria for issuing these bonds is that the local body shouldn’t have negative net worth in any of the three preceding financial years and shouldn’t have defaulted on payments in the last one year.

Q10. An AI & Robotics Technologies Park (ARTPARK) is a unique not-for-profit foundation established by Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru, set up in which of the following city?
a) Pune
b) Bengaluru
c) Mumbai
d) Delhi

Solution : b)
Explanation :-
An AI & Robotics Technologies Park (ARTPARK) set up in Bengaluru will promote technology innovations in AI (Artificial Intelligence) & Robotics leading to societal impact by executing ambitious mission mode R&D projects.
• ARTPARK, is a unique not-for-profit foundation established by Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru with support from AI Foundry in a public-private model.
• With seed funding of Rs. 170 Cr ($22mn) from Department of Science & Technology (DST),
Govt. of India, under the National Mission on Inter-disciplinary Cyber-Physical Systems (NMICPS), it will bring about collaborative consortium of partners from industry, academia and government bodies.
• ARTPARK will develop DataSetu – that will enable confidentiality and privacy-preserving framework to share data and run analytics spurring the data-sharing ecosystem and create a data marketplace, boosting AI applications and solutions.
• Hence, option (b) is the correct answer.