choose your color

4 MARCH CURRENT AFFAIRS (MCQ)

blog image

4 MARCH CURRENT AFFAIRS (MCQ)

Q1. Consider the following statements with respect to the International Criminal Court (ICC)

  1. It is a permanent judicial body based at The Hague in the Netherlands and is the world’s first permanent international criminal court.
  2. The court has jurisdiction over crimes committed by nationals of member states and over crimes in a State that has accepted the jurisdiction of the Court.
    Which of the above statement/s is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : c)
Explanation :-
• About ICC:
o It is a permanent judicial body based at The Hague in the Netherlands and is the world’s first permanent international criminal court.
o It is intended to complement existing national judicial systems and it may therefore exercise its jurisdiction only when national courts are unwilling or unable to prosecute criminals.
o Created by the 1988 Rome Statute and began functioning in 2002.
• The ICC lacks universal territorial jurisdiction, and may only investigate and prosecute crimes o Committed by a or within the territory of member states, o Crimes committed by nationals of member states, or Crimes in a State that has accepted the jurisdiction of the Court,
o Crimes in situations referred to the Court by the United Nations Security Council (as of 17 July 2018), irrespective as to whether it involves States Parties or non-States Parties.
• The ICC is intended to complement, not to replace, national criminal systems. It prosecutes cases only when States are unwilling or unable to do so genuinely.
• Difference between ICC and ICJ:
o ICJ is an organ of the UN while ICC is not.
o ICJ mainly hears disputes between nations while ICC prosecutes individuals.

Q2. Consider the following

  1. Meditteranean Sea
  2. Syria
  3. Jordan
  4. Egypt
    Which of the above share/s boundary with Gaza strip, a region of conflict between Israel and Palestine? a) 1 Only
    b) 1 and 3 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1 and 4 only

Solution : d)

Q3. Consider the following statements with respect to the Telecom Equipment Export Promotion Council (TEPC)

  1. It has been set up by the Ministry of Finance and Ministry of Communications, Government of India.
  2. The council makes various recommendations to the Government for making necessary changes in various policies and procedures for promotion of Exports and Services. Which of the above statement/s is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
About the Telecom Equipment Export Promotion Council (TEPC):
• It has been set up by the Ministry of Commerce & Industry and Ministry of Communications, Government of India.
• It aims to promote and develop of Export of Telecom Equipment and Services.
o The council undertakes several activities aimed at exports promotion such as Commissioning of Studies to find potential markets, etc.
• The council also disseminates trade related data to its members.
• The council makes various recommendations to the Government for making necessary changes in various policies and procedures for promotion of Exports and Services.

Q4. Consider the following statements with respect to the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES)

  1. It is a multilateral legally binding treaty also known as the Washington Convention that provides a framework, which each party adopts to protect endangered plants and animals.
  2. The day of the adoption of the CITIES in 1973, is celebrated as the World Wildlife Day since 2010.
    Which of the above statement/s is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
About CITES:
• A multilateral treaty: Also known as the Washington Convention, to protect endangered plants and animals, it is one of the largest and oldest conservation and sustainable use agreements in existence.
o It was drafted as a result of a resolution adopted in 1963 at a meeting of members of the International Union for Conservation of Nature (IUCN).
o The convention was opened for signature in 1973 and CITES entered into force on 1 July 1975.
o About the World Wildlife Day:
 Since 2013: In 2013, at its 68th session (Bangkok, Thailand), the United Nations General Assembly (UNGA), in its resolution, decided to proclaim 3 March as the World Wildlife Day.
 Importance of 3 March: The day marks the adoption of the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) in 1973.
• Objective: To ensure that international trade in specimens of wild animals and plants does not threaten the survival of the species in the wild, and it accords varying degrees of protection to different species of animals and plants.
o Appendix I: Includes species threatened with extinction. Trade in specimens of these species is permitted only in exceptional circumstances e.g. Tiger, Himalayan brown bear, elephant, and Tibetan antelope.
o Appendix II: Includes species not necessarily threatened with extinction, but in which trade must be controlled in order to avoid utilization incompatible with their survival e.g. Hippopotamus, bigleaf mahogany, and the gray wolf.
o Appendix III: A species included at the request of a country which then needs the cooperation of other countries to help prevent illegal exploitation, e.g. walrus, Hoffmann’s two-toed sloth.
• Participation is voluntary: And countries that have agreed to be bound by the Convention are known as Parties.
• CITES is legally binding: It provides a framework respected by each Party, which must adopt their own domestic legislation to implement CITES at the national level.

Q5. Gadgil Commission report is mentioned in the context of: a) Thar desert
b) Western Ghats
c) Himalyan regions
d) North-East Himalayas

Solution : b)
Explanation :-
The Western Ghats Ecology Expert Panel, also known as the Gadgil Commission after its chairman Madhav Gadgil, was an environmental research commission appointed by the Ministry of Environment and Forests of India.
Q6. Carbon sink is any system that a) Absorbs more carbon than it emits
b) Emits more carbon than it absorbs
c) Emits and absorbs same amount of carbon
d) None of these

Solution : a)
Explanation :-
Carbon sink is any system that absorbs more carbon than it emits. The main natural carbon sinks are soil, forests and oceans. According to estimates, natural sinks remove between 9.5 and 11 Gt of CO2 per year. Annual global CO2 emissions reached 38.0 Gt in 2019.
To date, no artificial carbon sinks are able to remove carbon from the atmosphere on the necessary scale to fight global warming.
The carbon stored in natural sinks such as forests is released into the atmosphere through forest fires, changes in land use or logging. This is why it is essential to reduce carbon emissions in order to reach climate neutrality.

Q7. Consider the following statements:

  1. Anti-dumping duty is the same as countervailing duty.
  2. Both are imposed in order to counter the negative impact of import subsidies to protect domestic producers. Which of the above statements is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : d)
Explanation :-
Anti-dumping duty (ADD)
• It is a customs duty on imports providing a protection against the dumping of goods sold at prices substantially lower than the normal value.
• In most cases, this is the price foreign producers charge for comparable sales in the producer’s own country.
Countervailing duty
• Anti-dumping duty is different from countervailing duty. The latter is imposed in order to counter the negative impact of import subsidies to protect domestic producers.
• It is a customs duty on goods that have received government subsidies in the originating or exporting country.
• It is possible to have both ADD and countervailing duty on a product.

Q8. Dumping, in international trade is said to happen when
a) a country exports a product at a price that is lower in the foreign importing market than the price in the exporter’s domestic market.
b) a country exports a product at a price that is higher in the foreign importing market than the price in the exporter’s domestic market.
c) Custom duty is applied to counter the negative impact of import subsidies d) None of the above

Solution : a)
Explanation :-
What is dumping?
• Dumping occurs when a country or company exports a product at a price that is lower in the foreign importing market than the price in the exporter’s domestic market.
• The biggest advantage of dumping is the ability to flood a market with product prices that are often considered unfair.
• Dumping is legal under World Trade Organization (WTO) rules unless the foreign country can reliably show the negative effects the exporting firm has caused its domestic producers.
• Countries use tariffs and quotas to protect their domestic producers from dumping.

Q9. Recently seen in news, Sri Lanka will develop the West Container Terminal (WCT) at the Colombo Port, along with India and which of the following country?
a) China
b) U.K
c) U.S.A
d) Japan

Solution : d)
Explanation :-
Sri Lanka said it will develop the West Container Terminal (WCT) at the Colombo Port, along with India and Japan.
• The decision comes a month after the Rajapaksa government ejected the two partners from a 2019 tripartite agreement to jointly develop the East Container Terminal (ECT), citing resistance to “foreign involvement”.
• While the High Commission of India had “approved” Adani Ports, which was to invest in the ECT project earlier, Japan is yet to name an investor.
• In the ECT project agreed upon earlier, the Sri Lanka Ports Authority (SLPA) was to hold majority 51%, but in the WCT proposal, India and Japan will be accorded 85% stake, as is the case in the nearby Colombo International Container Terminal (CICT), where China Merchants Port Holdings Company Limited holds 85%.
• The WCT is adjacent to the China-run CICT and just a couple of kilometres away from the China-backed Port City being built on reclaimed land, making it a strategically desirable spot for India, whose concerns over China’s presence in Sri Lanka are well known.
• Hence, option (d) is the correct answer.

Q10. With reference to the Himalayan serow, consider the following statements:

  1. It is listed as Near threatened on IUCN Red list.
  2. It is listed in CITES Appendix II.
    Which of the statements given above is/are correct? a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
Himalayan serow was spotted in the Manas Tiger Reserve in Assam. It was spotted close to the border with Bhutan in Manas’s Bansbari-Mathanguri forest.
• The Himalayan serow is a subspecies of the mainland serow native to the Himalayas.
• An appearance of a goat with long, donkey like ears, and a habit of standing with forelegs astraddle, make the Serow an ungainly goat antelope. Its coarse coat(long hair length than the Goral) varies from black to red.
• IUCN status: Near threatened.
• It is listed in CITES Appendix I.
• In February 2021, birders had sighted the colourful Mandarin duck in the Maguri-Motapung wetland near eastern Assam’s Dibru-Saikhowa National Park. This duck was last spotted in Assam 118 years ago.
Hence only statement 1 is correct.