choose your color

6 JAN CURRENT AFFAIRS (MCQ)

blog image

6 JAN CURRENT AFFAIRS (MCQ)

Q1. Consider the following statements with respect to the Avian influenza:

  1. It is a highly contagious viral disease caused by Influenza Type A viruses which generally affects poultry birds such as chickens and turkeys.
  2. H5N1, H5N2, H5N8 are some of the most popular strains of the virus.
  3. It can not easily spread to humans and it does not usually spread from person to person.
    Which of the above statement/s is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 3
    d) All of the above

Solution : d)
Explanation :-
About avian influenza:
• Viral disease: It is a highly contagious viral disease caused by Influenza Type A viruses which generally affects poultry birds such as chickens and turkeys.
• Strains of the virus (H5N1, H5N2, H5N8 etc): There are many strains of the virus, some of them are mild and may merely cause a low egg production among chickens, while others are severe and lethal.
• Spread: Aquatic birds such as ducks and geese are the natural reservoir of Influenza A viruses. Many birds carry the flu without developing sickness, and shed it in their droppings.
o From water birds, many of whom migrate and travel long distances, the viruses are thus further spread to poultry and terrestrial birds.
o Sometimes, the virus jumps over to mammals such as pigs, horses, cats and dogs.
• Causes of spread: Movement of infected poultry and migratory birds, and an illegal bird trade are believed to be the causes of the spread.
• Can it infect humans easily? – No:
o Generally, people coming in close contact with infected alive or dead birds have contracted the H5N1 bird flu.
o As per the WHO, it does not usually spread from person to person.
o The virus is sensitive to heat, and dies in cooking temperatures. There is also no evidence that the disease can be spread to people through properly prepared and cooked poultry food.
• Hence, option (d) is the correct answer.

Q2. Grand Renaissance dam, the Africa’s largest dam, is located in
a) Ethiopia
b) Sudan
c) Kenya
d) South Sudan

Solution : a)
Explanation :-
• The construction of the Grand Renaissance dam: It was initiated in 2011 on the Blue Nile tributary of the river that runs across one part of Ethiopia.
o Spearheaded by Ethiopia, the 145-meter-tall Grand Renaissance Dam hydropower project, when completed, will be Africa’s largest.
• Significance for Ethiopia:
o It’s goal is to secure electricity for its population and to sustain and develop its growing manufacturing industry. It is anticipated that this dam will generate approximately 6,000 megawatts of electricity when it is completed. o In addition to its domestic requirements, Ethiopia may be hoping to sell surplus electricity to neighbouring nations like Kenya, Sudan, Eritrea and South Sudan, to generate some revenue. • Hence, option (a) is the correct answer.

Q3. Consider the following statements about Kolleru lake.

  1. Kolleru is accorded sanctuary status under the Wildlife Protection Act of 1972.
  2. It is a designated Ramsar site.
  3. It is identified as an “Important Bird Area” of India by the Bombay Natural History Society.
    Which of the above statements is/are correct?
    a) 1 and 2
    b) 2 and 3
    c) 1 and 3
    d) 1, 2 & 3

Solution : d)
Explanation :- Kolleru lake
• It is one of the largest freshwater lakes in India, (it was designated a sanctuary in October 1999) is situated between the Krishna and West Godavari districts of the state.
• Kolleru is one of the most important wetlands of India.
• The lake supports 200 species of birds, including the critically endangered Spoonbilled Sandpiper.
• At present, 6,000 Spot-billed Pelicans, 5,000 Painted Storks and 5,000 Asian Openbills are estimated to be found in Kolleru. The lake also supports 63 species of fish.
• Important Wetland:
o Kolleru was accorded sanctuary status under the Wildlife Protection Act of 1972.
o It was designated a Ramsar site in 2002. o It was also identified as an “Important Bird Area” of India by the Bombay Natural History Society.
• Hence, option (d) is the correct answer.

Q4. Consider the following statements:

  1. The power to convene a session of Parliament rests with the President.
  2. Article 85 specifies that the central legislature had to be summoned to meet at least once a year.
    Which of the above statements is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
The power to convene a session of Parliament:
• Rests with the government: The decision is taken by the Cabinet Committee on Parliamentary Affairs, which currently comprises nine ministers, including those for Defence, Home, Finance, and Law.
• The decision of the Committee is formalised: By the President, in whose name MPs are summoned to meet for a session.
• India does not have a fixed parliamentary calendar:
By convention, Parliament meets for three sessions in a year.
Hence, option (b) is the correct answer.

Q5. Sambalpur city is located on the banks of which of the following river?
a) Mahanadi
b) Ganga
c) Yamuna
d) Krishna

Solution : a)
Explanation :-
Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of the permanent campus of IIM Sambalpur. It is one of the Indian Institutes of Management (IIM).
• Sambalpur is a city in Odisha. It is located on the banks of river Mahanadi.
• Sambalpur is one of the ancient places of India, with recorded settlements in the prehistoric age.
• It is known for Sambalpuri Saree which are known for their incorporation of traditional motifs like shankha (shell), chakra (wheel), phula (flower). It is made from fabric woven on a handloom.
• Hirakud Dam, the longest earthen dam in the world and the largest artificial lake of Asia, is at Sambalpur.
• Sambalpur derives its name from the Goddess Samalei who is regarded as the reigning deity of the region.
• Mahanadi Coalfields Limited (MCL), one of the subsidiaries of Coal India Limited, is headquartered at Sambalpur.
• Hence, option (a) is the correct answer.

Q6. With reference to Moringa, consider the following statements:

  1. It is a fast-growing, drought-resistant tree of the family Moringaceae, native to the Indian subcontinent.
  2. Nepal is the largest producer of moringa.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
India has started exports of Moringa powder, keeping in mind its rising global demand and nutritional properties, the commerce ministry said. Two tonne of organic certified Moringa powder were sent to the US through air consignment on December 29, 2020.
• Moringa (botanical name Moringa oleifera) is a fast-growing, drought-resistant tree of the family Moringaceae, native to the Indian subcontinent. India is the largest producer of moringa.
• More generally, moringa grows in the wild or is cultivated in Central America and the Caribbean, northern countries of South America, Africa, South and Southeast Asia, and various countries of Oceania.
• Common names include moringa, drumstick tree, horseradish tree, and ben oil tree or benzolive tree.
• Globally, the demand for Moringa products, such as Moringa Leaf Powder and Moringa Oil, has been witnessing healthy growth for its nutritional, medicinal, culinary uses.
• Hence, option (a) is the correct answer.

Q7. Which of the following country is the world’s biggest exporter of the Rice?
a) China
b) India
c) Malaysia
d) Indonesia

Solution : b)
Explanation :-
Vietnam, the world’s third biggest exporter of rice, has started buying the grain from rival India for the first time in decades after local prices jumped to their highest in nine years amid limited domestic supplies.
• The purchases underscore tightening supplies in Asia, which could lift rice prices in 2021 and even force traditional buyers of rice from Thailand and Vietnam to switch to India — the world’s biggest exporter of the Rice.
• In 2020 India exported a record 14 million tonnes of rice, provisional data from the trade Ministry showed.
• Hence, option (b) is the correct answer.

Q8. With reference to the Sagarmala Seaplane Services (SSPS), consider the following statements:

  1. It is under the ministry of civil aviation.
  2. It is on the select routes, under a Special Purpose Vehicle (SPV) framework through prospective airline operators.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
Ministry of Ports, Shipping and Waterways is initiating the ambitious Project of Sagarmala Seaplane Services (SSPS) with potential airline operators.
• Ministry of Ports, Shipping and Waterways is initiating the process of commencing operations of the Seaplane services, on the select routes, under a Special Purpose Vehicle (SPV) framework through prospective airline operators.
• The project execution and implementation would be through Sagarmala Development Company Ltd (SDCL), which is under the administrative control of the Ministry.
• Several destinations are envisaged for seaplane operations. The proposed Origin-Destination pairs under Hub and Spoke model include various islands of Andaman & Nicobar and Lakshadweep, Guwahati Riverfront & Umranso Reservoir in Assam, Yamuna Riverfront / Delhi (as Hub) to Ayodhaya etc.
• One such Seaplane Service is already in operation between Kevadia and Sabarmati Riverfront in Ahmedabad, which was inaugurated by Prime Minister Modi on 31st October 2020.
• To run more such services in the coastal areas or proximity to water bodies, SDCL is keen to associate with the interested scheduled / non-scheduled airline operators.
• Hence, option (b) is the correct answer.

Q9. With reference to the SwasthVayu, consider the following statements:

  1. SwasthVayu was developed by DRDO.
  2. It is a microcontroller based precise closed-loop adaptive control system with a built-in biocompatible “3D printed manifold and coupler” with HEPA filter.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : b)
Explanation :-
The expert committee constituted by Director General of Health Services, Ministry of Health & Family Welfare, has concluded that SwasthVayu may be used on Covid-19 patients who require oxygen supplementation up to 35%.
• To address the shortages of ventilators in the beginning of the Covid-19 pandemic, Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) – National Aerospace Laboratories (NAL) scientists indigenously designed and developed the non-invasive bi-level positive airway pressure ventilator –SwasthVayu.
• SwasthVayu developed by CSIR-NAL is a microcontroller based precise closed-loop adaptive control system with a built-in biocompatible “3D printed manifold and coupler” with HEPA filter (Highly Efficient Particulate Air Filter).
• These unique features help to alleviate the fear of the virus spread. It has features like CPAP, Bi-Timed, Spontaneous / AUTO modes with provision to connect Oxygen concentrator or Enrichment unit externally.
• CSIR-NAL has commercialized this technology with six private companies. Hence only statement 2 is correct.

Q10. With reference to the Toycathon 2021, consider the following statements:

  1. It is a special kind of hackathon where students and teachers from schools and colleges, design experts, toy experts and startups will get together to crowd source ideas for developing toys and games that are based on Indian culture & ethos and local folklore & heroes.
  2. It is an initiative of Ministry of Science and Technology. Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 Only
    b) 2 Only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2

Solution : a)
Explanation :-
Ministry of Education, Ministry of Women and Child Development (MWCD), Ministry of
Textile, Ministry of Commerce and Industries, Ministry of MSME, Ministry of I&B and All India Council for Technical Education (AICTE) have jointly launched Toycathon-2021 and Toycathon Portal.
• This is a special kind of hackathon where students and teachers from schools and colleges, design experts, toy experts and startups will get together to crowd source ideas for developing toys and games that are based on Indian culture & ethos and local folklore & heroes.
• While this will greatly help India develop into a global hub for toys and games, it will also help our children to understand the ethos and values of Indian culture as envisaged in the National Education Policy 2020.
• The Toycathon is based on nine themes viz. Indian Culture, History, Knowledge of India and Ethos; Learning, Education and Schooling; Social and human values; Occupations & specific fields; Environment; Divyang ; Fitness and sport; Out of the box, creative and logical thinking and Rediscovering/redesigning traditional Indian toys
• The Toycathon will have 3 variants of tracks of Junior Level, Senior Level and Start up Level and will allow participation of students and teachers from schools, colleges and universities apart from startups and toy experts.
• Hence, option (a) is the correct answer.